Makowiec japoński

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

pyszna odmiana makowca i niezwykle zaskakująca

  • 3 godz.

Składniki:

  • 200 g suchego maku mielonego
    1,5 szklanki mleka
    pół kostki 125 g masła
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    4 łyżki miodu lipowego
    100 g kaszy manny
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 garście żurawiny
    garść migdałów bez skórki
    garść uprażonych orzechów włoskich
    garść moreli
    500 g startych jabłek + sok z cytryny


    polewa:
    2 łyżki mleka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    50 g (1/4) kostki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać mlekiem i gotować 20 minut aż napęcznieje i wchłonie cały płyn - jeśli po tym czasie nie będzie suchy to odparować mleko do końca lub odcisnąć lekko, a następnie zostawić do ostudzenia.
    Żurawinę, morele, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
    Jabłka obrać, zetrzeć na średnich oczkach i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
    W misie utrzeć masło z cukrem.
    Oddzielić białka od żółtek.
    Żółtka po kolei ucierając dodawać do misy z masłem i cukrem.
    Dolać miód, wsypać mak - zmiksować.
    Bakalie posiekać i razem z jabłkami oraz ekstraktem dodać do masy, zmiksować.
    W innej misce ubić na sztywno białka, a następnie delikatnie ręcznie wmieszać do masy.
    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
    Wylać ciasto i piec godzinę w temp. 180 st.C.
    Po wystudzenia ciasta przygotować polewę wkładając wszystkie składniki do rondelka, podgrzewać aż całość się połączy ze sobą.
    Wylać polewę na wierzch ciasta i od razu ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować