MAKOWIEC JAPOŃSKI

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To bardzo dawny przepis, który krążył między sąsiadkami . W okresie Świąt Bożego Narodzenia zawsze bazuję na przepisach tradycyjnych dawnych i sprawdzonych. Przy przepisie mam dwie nazwy makowiec z jabłkami i makowiec japoński. Czemu japoński, tego nie wiem i nigdy nie dochodziłam genezy tej nazwy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 24 cm:

    ---20 dkg maku w ziarenkach lub maku suchego mielonego
    ---w przypadku maku mielonego + 250 ml mleka 2%
    ---1 szklanka cukru kryształu
    ---12,5 dkg masła
    ---5 jaj
    ---8 lekko kopiastych łyżek kaszki mannej ( semoliny)
    ---50 dkg jabłek brutto ( po obraniu i starciu 30-32 dkg) szara reneta lub macintosh
    ---1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    ---1 łyżeczka likieru amaretto- bardzo wskazane, ewentualnie 2-3 krople aromatu migdałowego
    POLEWA:

    ---50 gram masła
    ---4 łyżki mleka
    ---150 gram białej czekolady
    ---50 gram cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto po wyjęciu z piekarnika 1. Przygotowanie maku metodą tradycyjną:

    Mak zalać ciepłym mlekiem w proporcji 1,5 szklanki mleka+1/2 szklanki wody na 1 szklankę maku. Po 20 minutach mak gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut- tak zrobiony mak jest smaczniejszy i lżej strawny- co jakiś czas przemieszać, ale dobrze się gotuje i nie przypala. Oczywiście niczego nie narzucam, możecie Państwo przygotować mak swoim sposobem. Mak odcedzić i pozostawić na sicie do odsączenia- jest gotowy kiedy całkowicie ostygnie. W maszynce mak mielimy 3 razy. Jeżeli mamy specjalne sitko wystarczy zmielić jeden raz.

    1)Mak suchy mielony przygotować w sposób podany na opakowaniu zmieniając proporcję mleka- zamiast 200 ml proszę dać 250 ml. Niczego więcej nie dodawać.
    2)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia robiąc tzw. drugie dno- czyli papier na tortownicę i dopiero zapinamy obręcz. Boki wysmarować i posypać kaszką manną.
    3)Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 200 stopni C.
    4)Całe jajka ubić z cukrem. Dodawać stopione lekko ciepłe masło dalej miksując. Wsypać kaszkę i proszek do pieczenia- zmiksować. Dodać mak- zmiksować. Na końcu dodać jabłka starte na grubych oczkach i dodać do ciasta miksując na średnich obrotach dolewając amaretto.
    5)Całość wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
    6)Pozostawić ciasto w foremce do ostudzenia.
  • Oblane polewą 2. Przygotowanie polewy:

    1)Do rondelka wlać mleko, dodać masło, podgrzać tylko do momentu stopienia masła .
    2)Połamaną czekoladę dodać do masła zdjętego z ognia i energicznie mieszając całość połączyć na gładką masę.
    3)Przesiać cukier puder i dodać do roztopionej czekolady- dobrze wymieszać rózgą do połączenia składników- tak żeby nie było grudek.
    4)Masą oblać makowiec i pozostawić do ostudzenia.
    5)Część dekoracji na tort wycinałam na smażonych skórkach pomarańczy przy pomocy foremek do pierniczków.

Porady

Warto sobie kupić likier amaretto zamiast olejków migdałowych bo smak jest nieporównywalny. Cena za 1/2 litra oscyluje w granicach 20 zł. Starcza na bardzo długo, można rzec na 2-3 lata i to jeszcze zostanie. Amaretto można używać też do serników czy kremów i deserów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować