Makowiec gotowany z bita śmietaną

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Fantastycznie pyszny makowiec, zupełnie inny niż pieczony

  • 60 min

Składniki:

  • Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka)

    masa makowa:
    2 szklanki maku
    1 1/2 kostki masła
    8 jajek
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 1/4 szklanki cukru
    olejek migdałowy

    masa śmietanowa
    1/2 litra kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec gotowany z bita śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki.


    Mak sparzyć i zmielić, następnie dodać do niego jajka w całości, mąkę, olejek.

    Masło roztopić z cukrem dodać do maku i dusić na małym ogniu do czasu mocnego zgęstnienia się masy. Gorącą masę przełożyć na biszkopt lub biszkopciki i wyrównać. Schłodzić w lodówce.



    Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować