Makowiec drożdżowy z lukrem

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moim makowcom nie pożałowałam maku, bo też takie najbardziej lubię - gdy są wilgotne i pełne smaku. Z braku czasu użyłam gotowej masy, i wiecie - też jest smaczna :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na 2 makowce:
    zaczyn:
    20 g. świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżka mąki pszennej
    3/4 szklanki śmietanki 30%
    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru waniliowego
    0,5 szklanki cukru pudru
    40 g. masła
    1 duże jajko
    0,5 szklanki ciepłej wody
    900 - 1100 g. masy makowej (użyłam gotowej)
    Lukier:
    0,5 szklanki cukru pudru
    sok z cytryny
    Dodatkowo:
    masło do natłuszczenia
    mąka do oprószenia formy
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Makowiec drożdżowy z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Mieszam pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru, łyżkę mąki i 3/4 lekko podgrzanej śmietanki. Przykrywam i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce.
    Do dużej miski przesiewam mąkę z pudrem, dodaję pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszam łyżką, a potem wyrabiam dłonią ok. 5 minut. Odstawiam pod przykryciem na 60 minut, powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, dzielę na 2 części, każdą rozwałkowuję na prostokąt długości dużej keksówki. Rozsmarowuję masę makową, pozostawiając wolne boki, po czym zwijam jak roladę. Końcówki makowca podwijam pod spód. Delikatnie przenoszę tak przygotowane ciasto do keksówek wyłożonych natłuszczonym i oprószonym mąką papierem, powierzchnię ciasta smaruję ciepłym mlekiem. Blaszki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 45 minut. Po zupełnym przestudzeniu smaruję makowce lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować