Makowiec Drożdżowy Przekładany

4.49 (194 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Przepis ten dostałam od koleżanki. Ciasto zachwyca każdego kto go spróbuje.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    3,5 szkl. mąki
    4 dag drożdży
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    1 jajko + 3 żółtka
    1 margaryna
    Masy
    1.Masa makowa (kupcza lub przygotowana własnoręcznie)
    2.Masa orzechowa
    3 białka
    0,5 szkl. cukru
    3/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżki bułki tartej
    aromat waniliowy
    3.Powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec drożdżowy przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Drożdże rozrobić w śmietanie i ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 równe części.
  • 2. Masa orzechowa
    Białka ubić z cukrem dodać orzechy bułkę tartą i aromat.
  • 3. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć do blachy, na to dać masę makową. Drugą cześć ciasta rozwałkować, położyć na maku. Ten placek posmarować powidłami. Przykryć trzecią częścią ciasta. Na to wyłożyć przygotowaną masę orzechową, i przykryć czwarta częścią ciasta. Całość odstawić na 2 godziny. Po tym czasie piec na złoty kolor ok. 1 godziny w 160 stopniach. Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami

Porady

Powidła śliwkowe można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować