Makowiec drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Co roku gości na moim stole makowiec drożdżowy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 60 dkg mąka pszenna,
    15 dkg masło,
    1 szkl mleko,
    5 dkg drożdże,
    5 szt żółtka,
    15 dkg cukier,
    masa makowa,
    0,5 kg mak,
    30 dkg cukier,
    5 dkg masło,
    3 łyżki miód,
    1 szt olejek migdałowy do ciast i deserów,
    4 szt białka,
    10 dkg rodzynki,
    5 dkg migdały słupki

Makowiec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe; zrobić rozczyn z 0,5 szkl mleka,drożdży,łyżki mąki i2 łyżek cukru. Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ,rozczyn resztę mleka i roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto na gładką masę.Odłożyć do wyrośnięcia. Masa makowa; mak sparzyć i zmielić,dodać cukry,roztopione masło,miód,olejek migdałowy ,migdały,rodzynki i na końcu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto rozwałkować ,posmarować masą makową i zwinąć w rulon.Zostawić do ponownego wyrośnięcia i przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Zimny makowiec posmarować lukrem i udekorować.Piec około 1 godziny w 160 st.

Komentarze

Podobne przepisy