Makowiec Bożonarodzeniowy

0 (0 ocen)

Nie ma u mnie świąt bez tego makowca.

Składniki:

  • Na 3 makowce

    Masa makowa:

    600 g maku
    1 szkl cukru pudru
    1 i 1/2 szkl gorącego mleka
    6 białek
    150 g migdałów w słupkach
    70 g posiekanych orzechów włoskich
    4 łyżki skórki pomarańczowej
    100 g rodzynek
    4 łyżki miodu

    Ciasto drożdżowe:

    500 g mąki pszennej
    200 ml ciepłego mleka
    50 g drożdży
    6 żółtek
    150 g masła lub margaryny
    1/2 szkl cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    Na lukier
    1 białko
    200 g cukru pudru
    1/2 łyżeczki soku z cytryny

    Do posypania:
    skórka cytrynowa
    skórka pomarańczowa
    płatki migdałowe


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec bożonarodzeniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciepłego mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i łyżki cukru zrobić zaczyn, odstawić aby zaczął pracować. Margarynę rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Do miski wlać zaczyn, dodać mąkę, cukier, żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli, wyrabiać gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę-ma podwoić swoją objętość.
  • 2. Masa makowa.Mak zaparzyć gorącym mlekiem i odstawić na 30 min. Orzechy posiekać. Rodzynki namoczyć,a po 10 min ,odcedzić . Mak dwukrotnie przemielić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodać bakalie , miód i ubite na sztywno białka.wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • 3. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte należy podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdą część ciasta nałożyć 1/3 masy makowej pozostawiając brzegi ciasta bez masy tak ok. 3 cm. Zwinąć placki w roladę podwijając jej końce pod spód. Następnie owinąć rolady papierem do pieczenia, pozostawiając minimalną lukę do rośnięcia. Piec w 180 st 45-60 min.
  • 4. Białko jajka ubić na niezbyt sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder
    i sok z cytryny. Polukrować przestygnięte makowce następnie posypać skórkami cytrynowymi, pomarańczowymi i migdałami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować