Makowiec babuni

  • wyświetlono: 2428 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Najlepszy makowiec pod słońcem, ma dużo bakalii i masy makowej.

paulisia_elk
  • 60min

Składniki

40 dag mielonego maku ( można kupić już zmielony lub samemu przepuścić 2 razy przez maszynkę)
40 dag mąki
1/2 l mleka
26 dag masła
25 dag miodu
10 dag rodzynek
10 dag posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
15 dag cukru pudru
5 dag kwaśnej śmietany
4 dag drożdży
rdzeń z laski wanilii

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec babuni

  • 1. Mak gotujemy w mleku przez 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy miód stopiony z połową kostki masła, rdzeń z wanilii,orzechy i rodzynki. Gotujemy jeszcze 10 minut.
    Drożdże rozcieramy ze śmietaną, dodajemy mąkę drugą połowę masła, połowę cukru pudru, 2 jajka i 2 żółtka. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40x60 i dzielimy najlepiej na 2 części , wtedy wyjdą 2 mniejsze strucle.
    Masę makową mieszamy z białkami ubitymi na pianę i rozsmarowujemy na plackach zostawiając ok 1 cm miejsca z każdego brzegu, zwijamy roladę.
    Możemy owinąć ją papierem do pieczenia żeby za mocno nie wyrósł i nie popękał. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopnia a potem 30 minut w temperaturze 175 stopni.
    Resztę cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny na lukier i oblać makowiec.

Porady

Możemy dodać dekoracje z kandyzowanej skórki pomarańczowej lub maku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babciboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec

Dodane przez: tatalia

Makowiec

moje ulubione ciasto na Boże Narodzenia

Makowiec.

Dodane przez: Annna MM

Makowiec

Ten makowiec na pewno się uda...

Rogaliki babuni

Dodane przez: panna_anna

Rogaliki babuni

Przepis dostałam od babci, która...

pierwsze tegoroczne słoiki słodkich pyszności

Dodane przez: donPedro

Frużelina babuni

Domowej roboty frużelina powinna...

makowiec

Dodane przez: Justyna844

Makowiec

Makowiec na biszkopcie - aromatyczny...

Sernik

Dodane przez: lexi27

Sernik babuni

Pyszny, rozpływający się w ustach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE