Makowiec

  • wyświetlono: 2941 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 0

Pyszny makowiec z bakaliami. Esencja smaku.

IMGP5924-4c
  • 120min

Składniki

250g maku
4 jabłka
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
5 łyżek kaszy manny
150ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
otarta skórka z pomarańczy i cytryny
2 łyżki rumu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
0,5 szklanki orzechów włoskich
0,5 szklanki żurawiny
100g suszonych śliwek bez pestek

Do dekoracji:
100g czekolady
1 łyżka masła
ewentualnie - cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec

  • 1. Mak podprażyć na suchej patelni, przesypać do rondelka razem ze śliwkami, zalać wrzącą wodą, pozostawić do napęcznienia (można na całą noc). Nadmiar wody delikatnie zlać, mak zmielić 3-krotnie.
    Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną masę, ciągle ubijając wlewać olej i rum. Dodać zmielony mak, wymieszać.
    Kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę i kakao wymieszać, wsypać do masy jajeczno-makowej. Wymieszać. Dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłka, żurawinę, posiekane śliwki i orzechy, kandyzowaną i startą skórkę pomarańczy ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

    Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tortownica o średnicy 26cm, prostokątna blaszka o wymiarach 20x30cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170st.C do tzw. Suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe przykryć folią aluminiową i zostawić w chłodnym miejscu na kilka/kilkanaście godzin do całkowitego wystudzenia i stężenia.

    Przed podaniem polać czekoladą (w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę czekolady, dodając 1 łyżkę masła) lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Olej można zamienić masłem, które ucieramy z cukrem i żółtkami.
Można użyć maku z puszki, wtedy zmniejszamy ilość cukru o 0,5 szklanki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemakmakowiecboże narodzeniemakowiec japoński

Komentarze

Podobne przepisy

makowiec

Dodane przez: Sayuri

Makowiec

Bardzo łatwy w przygotowaniu z...

makowiec

Dodane przez: gogusia

Makowiec

Bardzo makowe ciasto.

Makowiec japoński

Dodane przez: RedakcjaPP

Makowiec japoński

Przepis na ten makowiec japoński...

Makowiec

Dodane przez: tatalia

Makowiec

moje ulubione ciasto na Boże Narodzenia

Makowiec

Dodane przez: beatak_83

Makowiec

Jest delikatny, puszysty, po prostu...

image-16ar083

Dodane przez: Konto nieaktywne

Makowiec

Nieodłączny na Boże Narodzenie.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE