Smaczne wilgotne ciasto doskonałe na Święta i nie tylko

Składniki:

  • 5 jajek
    400 g jabłek
    1 1/2 szklanki cukru
    1 1/2 szklanki maku suchego
    5 łyżek kaszy manny
    100 g masła
    1 aromat migdałowy.

    dodatkowo:
    płatki migdałowe
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makowiec 1. Mak sparzyłam,odcedziłam i zimny zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę ( sitka o bardzo małych oczkach ).
    Żółtka ubiłam ze szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają. Jabłka obrałam i potarkowałam na tarce o dużych oczkach. Do ubitych żółtek stopniowo dodawałam mak, jabłka, kaszę mannę i aromat migdałowy. Białka ubiłam z 1/2 szklanki cukru, dodałam do masy, delikatnie wymieszałam.Ciasto przełożyłam do natłuszczonej, posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celcjusza.
    Zimne polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować