Makowiec

  • wyświetlono: 544 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne cienkie ciasto i dużo nadzienia makowego to propozycja nie tylko na świąteczny stół.

Składniki

Ciasto:
1 kg mąki
1 margaryna palma
1/2 szkl.cukru pudru
1 szkl.mleka
10 dag drożdży
2-3 żółtka
1 jajko
Masa makowa:
1 kg maku
70 dag cukru
1/4 szkl.wody
1/2 szkl.białek
aromat,bakalie

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec

  • 1. Ciasto:
    Mąkę połączyć z margaryną.Dodać cukier,jajko,żółtka i rozpuszczone w mleku drożdże.Zagnieść ciasto,zawinąć w ściereczkę i włożyć do zimnej wody.Jak wypłynie rozwałkować i wyłożyć masę makową.
  • 2. Masa makowa:
    Odgotować mak,przepuścić przez maszynkę do mięsa.Ugotować syrop z cukru i wody.Włożyć mak i przesmażyć mieszając.Dodać bakalie i białka.
    Uformowane makowce piec w temp.160 przez ok.1 godz.
    Wystudzone makowce polać polewą lub lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec na kruchym cieście

Dodane przez: akrobatka22

Makowiec na kruchym cieście

Tradycyjny makowiec na kruchy cieście...

Makowiec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Świąteczny makowiec

Znakomity makowiec w sam raz na...

Makowiec w pieluszkach

Dodane przez: Cukiereczek

Makowiec w pieluszkach

Makowiec będzie ozdobą każdego...

makowiec sułtański

Dodane przez: lucyna19

Makowiec sułtański

Makowiec z rodzynkami i orzechami...

Makowiec wiewiórki

Dodane przez: PolskaGotuje

Makowiec wiewiórki

Jest bardzo pyszny.Zawsze się udaje.Świetnie...

Makowiec mojej babci

Dodane przez: aicha1988

Makowiec mojej babci

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE