Makowiec

0 (0 ocen)

Pyszne cienkie ciasto i dużo nadzienia makowego to propozycja nie tylko na świąteczny stół.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    1 margaryna palma
    1/2 szkl.cukru pudru
    1 szkl.mleka
    10 dag drożdży
    2-3 żółtka
    1 jajko
    Masa makowa:
    1 kg maku
    70 dag cukru
    1/4 szkl.wody
    1/2 szkl.białek
    aromat,bakalie

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę połączyć z margaryną.Dodać cukier,jajko,żółtka i rozpuszczone w mleku drożdże.Zagnieść ciasto,zawinąć w ściereczkę i włożyć do zimnej wody.Jak wypłynie rozwałkować i wyłożyć masę makową.
  • 2. Masa makowa:
    Odgotować mak,przepuścić przez maszynkę do mięsa.Ugotować syrop z cukru i wody.Włożyć mak i przesmażyć mieszając.Dodać bakalie i białka.
    Uformowane makowce piec w temp.160 przez ok.1 godz.
    Wystudzone makowce polać polewą lub lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy