1.Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto na stolnicy. Uformować kulkę, owinąć w folie i słodzić ok. 30 min w lodówce.
Masa : Mak ugotować w wodzie z 3 łyżkami mleka ok 30 min.Przemleć przez maszynkę 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem dodawać po Łyżce kawy i kakao oraz zmielony mak. Pianę ubić na sztywno, dodawać do masy makowej lekko mieszając. Dobrze nasmarować dużą brytfankę . Ciasto wyjąc z lodówki podzielić na 2 części i cieniutko rozwałkować przez folię.Na dole ciasto po nakłuwać widelcem włożyć masę makową . Drugą część ciasto nałożyć na masę makową i również lekko po nakłuwać. Piec aż ciasto będzie lekko rumiane w piekarniku o temperaturze 180 stopni
Porady
Ciasto bardzo się przykleja dlatego ja daję na spód i na wierzch folię i tak rozwałkowuję ciasto.
Komentarze