Makowiec

0 (0 ocen)

  • 2 min

Gdybym miała wybrać makowiec to tylko ten.

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag maki, 3 zółtka, 1 kostka Kasi, 1 łyzka wody, 1 szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa makowa:
    30 dag maku, 30 dag cukru pudru, 8 jaj, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyzka kawy 1 łyżka kakao, 1 łyzka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto na stolnicy. Uformować kulkę, owinąć w folie i słodzić ok. 30 min w lodówce.
    Masa : Mak ugotować w wodzie z 3 łyżkami mleka ok 30 min.Przemleć przez maszynkę 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem dodawać po Łyżce kawy i kakao oraz zmielony mak. Pianę ubić na sztywno, dodawać do masy makowej lekko mieszając. Dobrze nasmarować dużą brytfankę . Ciasto wyjąc z lodówki podzielić na 2 części i cieniutko rozwałkować przez folię.Na dole ciasto po nakłuwać widelcem włożyć masę makową . Drugą część ciasto nałożyć na masę makową i również lekko po nakłuwać. Piec aż ciasto będzie lekko rumiane w piekarniku o temperaturze 180 stopni

Porady

Ciasto bardzo się przykleja dlatego ja daję na spód i na wierzch folię i tak rozwałkowuję ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować