Makowiec

  • wyświetlono: 587 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mój ulubiony makowiec. Jest bardzo delikatny i może się kruszyć, przy krojeniu, ale mnie to nie przeszkadza. Smak wynagradza wszystko. Przy zawijaniu ciasta, też nie jest tak łatwo, bo ciasto miejscami pęka. Nie zrażajcie się :) Surowe ciasto, można delikatnie skleić palcami. Ciasta do foremek, wkładamy w folii aluminiowej, ponieważ inaczej może się rozpadać.

IMG_20190613_095635
  • 20 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Masa makowa:
200 g maku mielonego
2 łyżki miodu
25 g miękkiego masła
2 łyżki płatków migdałów
3 łyżki mieszanki bakaliowej
2-3 łyżki cukru
1 niepełna łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
1 łyżka bułki tartej
2 białka ( dodać przed nałożeniem maku na ciasto)

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
1 jajko
2 żółtka (białka wbić do miseczki, będą do masy makowej.
1 łyżka gęstej śmietany

Lukier:
3 łyżki mleka
1 łyżka kakao
4-5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec

  • Makowiec1. Mak zalać wrzątkiem, tak żeby go przykryło. Odstawić do wystudzenia.
    Ja zostawiam na 3-4 godziny, pod przykryciem.
    Kiedy wystygnie, odcedzić go na sitku wyłożonym gazą. Zebrać rogi i odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie, mak przełożyć do naczynia.
    Dodać masło, miód, cukier i ekstrakt migdałowy. Bakalie i płatki migdałowe posiekać i również dodać do maku. Wszystko razem wymieszać.
  • Makowiec2. Przygotować ciasto.
    Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę. Wymieszać.
    Dodać margarynę i wysiewać Na koniec dodać jajko, żółtka i śmietanę.
    Zagnieść gładkie ciasto i podzielić na dwie części. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, około 1 godzinę.
  • Makowiec3. Po schłodzeniu, wyciągnąć jedną część ciasta i rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką. Następnie rozwinąć folię aluminiową, oderwać kawałek, dłuższy od keksówki.
    Przełożyć na niego rozwałkowane ciasto. Można ciasto nawinąć na wałek
    i w ten sposób przełożyć na folię.

    Do masy makowej przed wyłożeniem na ciasto, dodać bułkę tartą i ubite białka.
    Na rozwałkowane ciasto, wyłożyć połowę maku.
  • Makowiec4. Zawinąć delikatnie w roladę. I tu zaczyna się problem :)
    Ciasto jest bardzo delikatne i będzie pękać. Dlatego zawijamy delikatnie
    i nie stresujemy się :) Pęknięcia delikatnie można skleić.
  • Makowiec5. Przełożyć ciasto do keksowki, tu pomoże nam folia aluminiowa :)
    Złapać folie za brzegi i przełożyć roladę w foli do keksówki.
    Tak samo, postąpić z drugą częścią ciasta.
    Następnie folie rozchylić na brzegi foremki, żeby ciasto było odkryte.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45-50 minut
  • Makowiec6. Po wystudzeniu polać lukrem.
    Mleko wymieszać z cukrem pudrem i kakao, do uzyskania gładkiego lukru.

Porady

Pamiętajcie, żeby ciasto przełożyć do foremki razem z folią aluminiową. To bardzo ważne, inaczej ciasto może się rozlecieć podczas przekładania.
Do mąki można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, ja akurat nie miałam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makowiecciasto z makiemrolada makowa

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec inaczej

Dodane przez: Świeca Urszula

Makowiec inaczej

Mój świąteczny makowiec . Rodzinie...

Makowiec biszkoptowy

Dodane przez: Cukiereczek

Makowiec biszkoptowy

To jedno z moich ulubionych ciast...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Makowiec japoński

Jedno z tradycyjnych wypieków przygotowywanych...

MAKOWIEC FRANCUSKI

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

MAKOWIEC FRANCUSKI

Makowiec w uproszczonej wersji...

Makowiec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Świąteczny makowiec

Znakomity makowiec w sam raz na...

Makowiec na kruchym cieście

Dodane przez: akrobatka22

Makowiec na kruchym cieście

Tradycyjny makowiec na kruchy cieście...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE