Makowe torciki

0 (0 ocen)

Ciasto z makiem do tego krem z gotowca i może się wydawać, że ciasto takie sobie, ale prawda jest taka, ciasto jest pyszne.

Składniki:

  • ciasto:
    6 jajek
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki suchego maku
    6 łyżek oleju
    dodatkowo:
    1 opakowanie kremu do karpatki
    3/4 szklanki drylowanych wiśni z kompotu
    15 dag białej czekolady
    1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
    1 szklanka śmietany 30%
    1 śmietan fiks
    1 łyżeczka cukru pudru

Makowe torciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makowe torciki 1. Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie do jajek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie całość wymieszać. Mak i olej dodać do ciasta na sam koniec i delikatnie ze sobą połączyć.
    Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm)i piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty które nasączyć kawą.
  • makowe torciki 2. Krem do karpatki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ja miałam krem błyskawiczny robiony w 5 minut i był bardzo smaczny.

    Przygotowanym kremem posmarować spód ciasta na kremie ułożyć wydrylowane wiśnie i przykryć drugim plackiem.
  • makowe torciki 3. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem 2-3 łyżek mleka i polać nią wierzch ciasta, odstawić do zastygnięcia przed podaniem ozdobić kleksem z bitej śmietany,
    wcześniej śmietanę należy ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy