Makowe tartaletki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki przekrawamy na połowy i wyjmujemy z nich pestki.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z makiem. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe dzielimy na połowę w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki.
W wyłożonych foremkach układamy na dnie śliwki.
Na owoce wykładamy łyżkę cytrynową piankę.
Na piankę ścieramy pozostałe kruche ciasto.
Gotowe babeczki pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.
2.Białka ubijamy , dodajemy cukier. Na koniec dodajemy kisiel. Pianę wykładamy na owoce.
Komentarze