Makowe oponki z serkiem wiejskim

4.5 (182 ocen)

Propozycja na "odchudzony" tłusty czwartek. Takie oponki smakują podobnie do tradycyjnych. Posmarowanie ich olejem przed włożeniem do piekarnika sprawia wrażenie smakowe, jakby "zażyły kąpieli" w tłuszczyku. Oponki to wypiek uniwersalny - od święta, do popołudniowej kawki, czy na dziecięcą imprezkę.

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    2 opakowania serka wiejskiego 5% tłuszczu (2 x 200g)
    1 szklanka mielonego maku
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 fiolka aromatu rumowego (4,5ml)
    oliwa lub olej
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Ciastka Pączki Oponki

Makowe oponki z serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowe oponki z serkiem wiejskim 1. Wymienione składniki, pomijając oliwę/olej, zagnieść.
  • Makowe oponki z serkiem wiejskim 2. Z ciasta formować omączonymi dłońmi (lub wykrawać formą) placki o średnicy 7 cm, grubości - 1 cm. W środku każdego placka wyciąć kółko o średnicy 3 cm. Wykrojone kształty przełożyć do formy (40 x 26) posmarowanej oliwą/olejem (lub wyścielonej papierem do pieczenia, który dodatkowo należy natłuścić). Wierzch ciasta również posmarować oliwą/olejem.
  • Makowe oponki z serkiem wiejskim 3. Piec ok. 20 min (200 st. C).

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą po 24 oponki i mini pączki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mak Serek Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Całuski - oponki serowe

To może cię zainteresować