Makowe naleśniki z morelowym twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Super pomysł na słodkie śniadanie i tym samym dobry początek dnia.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 6 sztuk:

    NALEŚNIKI:

    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    1 łyżka suchego maku
    szczypta soli i cukru

    NADZIENIE:

    1 kostka (250g) półtłustego twarogu
    3 łyżki morelowego dżemu "ŁOWICZ"
    1 mały cukier waniliowy (10g)

    1 łyżka klarowanego masła do smażenia

Makowe naleśniki z morelowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNIKI:
    Mąkę wsypujemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, sól i cukier. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 10 minut.
    Smażymy 6 cienkich naleśników na suchej teflonowej patelni, lub lekko wysmarowanej olejem.
  • 2. NADZIENIE:
    Twaróg mieszamy z dżemem i cukrem waniliowym.
  • 3. Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy. Podsmażamy na złoty kolor na klarowanym maśle. Podajemy ciepłe polane miodem lub z kleksem bitej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy