Makowe gwiazdki z cynamonowym kremem mascarpone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo pyszne ciasteczka makowe przełożone kremem mascarpone z cynamonem. Ciasteczka pysznie pachną i tak samo smakują. Polecam podać z filiżanka aromatycznej kawy. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    20 dag masła lub margaryny
    2 żółtka
    1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku

    Na krem:
    25 dag serka mascarpone
    1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
    2 płaskie łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makowe gwiazdki z cynamonowym kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki.
  • Wykrawanie. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka.
  • Pieczenie. 3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy.
  • Krem. 4. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cynamonem. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką.
  • Przekładanie. 5. Ciasteczka przekładamy kremem. Wyciskamy rozetkę na ciastko, kładziemy drugie i znów wyciskamy rozetkę.
    Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki upieczonych ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować