Makowe ciasto z dżemem , puszystym kremem i ciastem parzonym

  • wyświetlono: 258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne , łatwe do przygotowania , z dostępnych składników , aromatyczne , nietuzinkowe , szybko znikające z talerzy ciasto :) Doskonałe na deser w gronie rodziny czy znajomych .

123
  • 15 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto makowe :
5 białek
2 żółtka
3/4 szklanki maku
0,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
8 łyżek wody
8 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
Ciasto parzone :
1/2 szklanki wody
7 dag . masła
1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 litr mleka
3 żółtka
2 budynie cytrynowe - 40 g każdy
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
sok i otarta skórka z 1 cytryny
250 g margaryny
Dodatkowo:
słoik dżemu 290 g - u mnie wiśniowy
2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm .
1/2 szklanki wrzącej , wystudzonej wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Makowe ciasto z dżemem , puszystym kremem i ciastem parzonym

  • Makowe ciasto z dżemem , puszystym kremem i ciastem parzonym1. Białka ze solą ubijam na sztywno , ciągle miksując dodaję cukier , żółtka , mak , olej , wodę , mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Masę przekładam do blaszki , piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni , ciasto studzę .
  • Makowe ciasto z dżemem , puszytym kremem i ciastem parzonym2. Wodę z masłem , solą doprowadzam do zagotowania , dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , energicznie mieszam aby nie było grudek . Zaparzone ciasto jest lśniące i odstaje od dna garnka , zestawiam z palnika , przekładam do miski , studzę . Do masy dodaję po jednym jajku , miksuję . Gładką masę wykładam na drugą blaszkę , piekę ok . 25 minut w temperaturze 190 stopni . Ciasto studzę .
  • Makowe ciasto z dżemem , puszystym kremem i ciastem parzonym3. 3 szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , dodaję pozostałe mleko zmieszane żółtkami , budyniami , mąką , sokiem z cytryny i skórką , cukrem , mieszam , gotuję gęsty budyń . Przekładam do miski , studzę . Margarynę ucieram na puch , dodaję porcjami budyń , miksuję aż powstanie puszysty krem .
  • Makowe ciasto z dżemem , puszystym kremem i ciastem parzonym4. Wodę , mieszam z sokiem cytryny i cukrem , ponczuje ciasto makowe . Ciasto smaruje dżemem , wykładam krem , na kremie układam ciasto parzone , dociskam . Ciasto posypuję cukrem pudrem , wstawiam do lodówki .

Porady

Ja wystające części ciasta makowego ścinam , tak aby ciasto było proste .
Ciasta - makowe i parzone piekę dzień przed składaniem .
Aby krem się nie zważył margaryna i budyń muszą mieć tą samą temperaturę .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokremmakkarpatkaświętaimpreza

Komentarze

Podobne przepisy

Makowe ciasto z kremem czekoladowym

Dodane przez: Świat Wypieków

Makowe ciasto z czekoladowym kremem

Wilgotne makowe blaty przełożone...

image-0g5rysd

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto kakaowe z kremem budyniowym, kajmakiem...

Słodko- kwaśne ciasto, które smakuje...

Domowe ciasto

Dodane przez: 2milutka

Ciasto makowo-kokosowe z kremem

Ciekawe i wyraziste w smaku ciasto...

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i kremem waniliowym

Dodane przez: juchab

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i...

Na to ciasto wystarczy popatrzeć...

PLEŚNIAK IDEALNY - kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pleśniak idealny - kruche ciasto z dżemem...

Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków,...

Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Dodane przez: czarrna

Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Pyszne, lekkie ciasto

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE