Makowe ciasto z dżemem , puszystym kremem i ciastem parzonym

5 (3 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , łatwe do przygotowania , z dostępnych składników , aromatyczne , nietuzinkowe , szybko znikające z talerzy ciasto :) Doskonałe na deser w gronie rodziny czy znajomych .

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto makowe :
    5 białek
    2 żółtka
    3/4 szklanki maku
    0,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    8 łyżek wody
    8 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżeczka aromatu cytrynowego
    Ciasto parzone :
    1/2 szklanki wody
    7 dag . masła
    1/2 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    1 litr mleka
    3 żółtka
    2 budynie cytrynowe - 40 g każdy
    2 łyżki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    sok i otarta skórka z 1 cytryny
    250 g margaryny
    Dodatkowo:
    słoik dżemu 290 g - u mnie wiśniowy
    2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm .
    1/2 szklanki wrzącej , wystudzonej wody
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Makowe ciasto z dżemem , puszystym kremem i ciastem parzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowe ciasto z dżemem , puszystym kremem i ciastem parzonym 1. Białka ze solą ubijam na sztywno , ciągle miksując dodaję cukier , żółtka , mak , olej , wodę , mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Masę przekładam do blaszki , piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni , ciasto studzę .
  • Makowe ciasto z dżemem , puszytym kremem i ciastem parzonym 2. Wodę z masłem , solą doprowadzam do zagotowania , dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , energicznie mieszam aby nie było grudek . Zaparzone ciasto jest lśniące i odstaje od dna garnka , zestawiam z palnika , przekładam do miski , studzę . Do masy dodaję po jednym jajku , miksuję . Gładką masę wykładam na drugą blaszkę , piekę ok . 25 minut w temperaturze 190 stopni . Ciasto studzę .
  • Makowe ciasto z dżemem , puszystym kremem i ciastem parzonym 3. 3 szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , dodaję pozostałe mleko zmieszane żółtkami , budyniami , mąką , sokiem z cytryny i skórką , cukrem , mieszam , gotuję gęsty budyń . Przekładam do miski , studzę . Margarynę ucieram na puch , dodaję porcjami budyń , miksuję aż powstanie puszysty krem .
  • Makowe ciasto z dżemem , puszystym kremem i ciastem parzonym 4. Wodę , mieszam z sokiem cytryny i cukrem , ponczuje ciasto makowe . Ciasto smaruje dżemem , wykładam krem , na kremie układam ciasto parzone , dociskam . Ciasto posypuję cukrem pudrem , wstawiam do lodówki .

Porady

Ja wystające części ciasta makowego ścinam , tak aby ciasto było proste . Ciasta - makowe i parzone piekę dzień przed składaniem . Aby krem się nie zważył margaryna i budyń muszą mieć tą samą temperaturę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto makowe z kremem i dżemem

To może cię zainteresować