Makowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 18 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne, kruche, miękkie ciasteczka z dużą ilością maku. Małe, takie na jeden raz. Spokojnie można zrobić z podwójnej porcji, bo na pewno rozejdą się błyskawicznie :)

  • 18 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
    2 żółtka
    60 g cukru
    150 g mąki pszennej
    50 g maku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Makowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wyłożyć masło, dodać żółtko, cukier, mąkę, mak i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć.

Porady

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-18 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 30 sztul.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy