Makowe bułeczki z gwiazdką

0 (0 ocen)

Bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego, które jest miękkie, puszyste i jednocześnie kruche. Wnętrze wypełnia domowa masa makowa z żurawiną, aromatyzowana skórką pomarańczową i olejkiem migdałowym. Bułeczki przyozdobione gwiazdką są niewielkie i przypominają bombki na choinkę.

Składniki:

  • CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE:

    3 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru pudru
    30 g drożdży świeżych
    1 szklanka śmietany 18%
    3 żółtka
    125 g masła lub margaryny
    1 łyżeczka kakao

    MASA MAKOWA:

    150 g maku
    50 g żurawiny suszonej
    2 łyżki miodu prawdziwego
    2 łyżki cukru brązowego
    1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
    parę kropel olejku migdałowego

    DODATKOWO:

    1 żółtko
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy

Makowe bułeczki z gwiazdką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2b1k8q6 1. Przygotować masę makową zalewając wrzątkiem kilkakrotnie mak . Na końcu zalać go wrzątkiem, tak aby woda go przykryła i odstawić do wystudzenia. Odsączyć z wody i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia na drobnym sitku.
    Można też użyć już zmielonego maku, który tak samo zaparzamy wrzątkiem. Po wystudzeniu odcedzamy na sicie wyłożonym gęstą gazą. Do maku dodać posiekaną żurawinę oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać.
  • image-0ur5h6v 2. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem. Po paru minutach, kiedy zrobią się płynne rozetrzeć . Mąkę przesiać do miski i wlać płynne drożdże, rozpuszczone i przestudzone masło, sól, śmietanę oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Nie trzeba wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia.
  • image-0eps27o 3. Podzielić na 28 kawałków. Trzy kawałki ciasta połączyłam i wgniotłam w nie kakao. Z reszty formować krążki zamykając w nich porcję masy makowej nadając kształt małym bułeczkom. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-19j0q4n 4. Ciasto kakaowe rozwałkować i wyciąć z niego 25 gwiazdek. Żółtko rozmącić z mlekiem i posmarować każdą bułeczkę. Przykleić gwiazdkę, posmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20 min do zrumienienia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować