Makowe baletki z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka biszkoptowe z konfiturą żurawinową, obsypane makiem to szybka w przygotowaniu, chrupiąca propozycja świątecznych wypieków.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    80g cukru
    75g mąki pszennej
    szczypta proszku do pieczenia
    2 łyżki maku
    120g gęstej konfitury żurawinowej
    szczypta soli
    olej do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Makowe baletki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru aż białka będą sztywne, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać żółtka, wymieszać i wsypać mąkę oraz szczyptę proszku do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia małe krążki ciasta w odstępach około 4 cm.
  • 2. Gotowe ciasteczka posypać makiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 minut, a po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Po ty czasie makowe biszkopciki przełożyć konfiturą żurawinową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować