Makowe babeczki z czarna porzeczką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babeczki makowe z dodatkiem czarnej porzeczki. Sycący dodatek do obiadu lub do kawy.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:
    Foremki do babeczek
    1 szklanka mąki + 1 łyżka
    1 łyżka suchego maku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru (pojemność szklanki 200 ml)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki maślanki o temp. pokojowej
    50 dag stopionego masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    Sól do smaku
    1 duże jajko
    Masło do foremek
    1 szklanka obranych z szypułek czarnych porzeczek+ do dekoracji
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Makowe babeczki z czarna porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: porzeczki opłukać, wysuszyć, zmrozić około ½ godziny. Do miski wsypać obie mąki, cukier, środki spulchniające, sól, wymieszać składniki. Do garnka ze stopionym masłem dodać maślankę, jajko – dokładnie wymieszać. Porcjami dodawać składniki sypkie, mieszać. Foremki natłuścić. Wlać ciasto do ¾ wysokości formy, posypać porzeczkami, lekko wcisnąć w ciasto. Piec w temp. 175 stopni 25 minut. Przestudzone babeczki posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast cukru pudru do posypania babeczek można użyć białego lukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować