Makowa tarta z musem żurawinowym

  • wyświetlono: 97 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tartę zrobiłam ze świeżą żurawiną, kojarzy mi się ona bardzo świątecznie. Dlatego też często do ciast ją dodaję.Wykończyłam ją bezą, którą moja rodzina uwielbia.

mysza75
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

ciasto kruche:

250 g mąki pszennej
130 g masła
1 łyżka zimnej wody
3 żółtka duże
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli


mus żurawinowy:

30 dkg żurawiny świeżej
4 łyżki cukru
2 pomarańcze

nadzienie makowe:

100 g maku
1 jabłko
skórka z pomarańczy
50 g migdałów
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
1 łyżka olejku migdałowego
sok z 1 pomarańczy
1 białko
3 łyżki miodu
cukier opcjonalnie


beza:

2 białka
90 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Makowa tarta z musem żurawinowym

  • 1. Ciasto kruche:


    Do miski przekładam mąkę, dodaję cukier, żółtka, wodę, masło zimne pokrojone i zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam do zamrażalnika na 30 minut. Po wyjęciu dzielę na dwie części rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drug arkusz papieru na wielkość foremek. Miałam dwie foremki mniejsze, ale jest to porcja na jedną dużą tarte o średnicy 26 cm. Ciasto przekładam do formy. Odcinam końce ciasta zrobię z nich gwiazdki. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Wstawiam jeszcze na 30 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewam piekarnik do temp 200 stopni, wkładam foremki i piekę około 20 minut aż się zrumienią. Z reszty ciasta piekę gwiazdki.

    Mus żurawinowy:

    Żurawinę umytą przekładam do garnka, wlewam wyciśnięty sok z pomarańczy, dodaję cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina będzie miękka. Można dodać odrobinę wody jak będzie za mocno wysmażona.

    Nadzienie makowe:

    Mak przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję 20 minut. Po tym czasie odcedzam na sitku i mielę razem z migdałami maszynką do mięsa dwa razy. Do maku dodaję starte na tarce jabłko, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, pokrojone orzechy, rodzynki, olejek migdałowy, miód. Przesmażam całość w garnku. Jak przestygnie dodaję ubitą pianę z białka i mieszam.

    Beza:

    Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Kolejna porcja cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną.

    Na podpieczone kruche spody wykładam mus żurawinowy, na nim masę makową. Na około wyciskam bezę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 140 stopni i piekę 30 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam w nim tarty. Jak ostygną dekoruję gwiazdkami z ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaCiastoŻurawinabezaorzechymakbakalieboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Aga72

Biszkopt makowy z galaretkami

Tak sobie wczoraj siedziałam i...

Na jagody

Dodane przez: weronka6

Ciasto z musem jagodowym

To ciasto jest sezonowe, ma intensywny...

Mannowiec z musem gruszkowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Mannowiec z musem gruszkowym

Tradycyjne ciasto z przepisu mojej...

Biszkopt makowy z truskawkami

Dodane przez: Wiater Barbara

Biszkopt makowy z truskawkami

Biszkopt makowy z masą budyniową,...

2

Dodane przez: Cukiereczek

SERNIK Z MUSEM KARMELOWYM

Czy może być coś pyszniejszego...

Sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: 2milutka

Sernik z musem truskawkowym

Uwielbiam serniki! Ale to już chyba...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE