Masa serowa:
500 g sera białego
100 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
Budyń waniliowy
Kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
Masa śmietanowo – kokosowa:
3 białka
100g kokosu
500ml gęstej śmietany 18%
100g cukru
40g budyniu waniliowego bez cukru
Mako – sernik z zalewaną masą śmietanowo - kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać margarynę, posiekać nożem. Dołożyć pozostałe składniki i zarobić ciasto. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia.
2.Masa makowa: Kawę, mąki, proszek, rodzynki, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać płynny miód, mak, aromat i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze sztywną ubitą pianą z białek. Przełożyć na kruche ciasto.
3.Masa serowa: Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem na puch dodać roztopione masło i wszystko razem zmiksować. Następnie cały czas ucierając dodawać ser, aromat i mąkę wymieszaną z budyniem. Białka ubić na sztywno dodać do sera, delikatnie mieszając łyżką. Przelać na ciasto makowe
4.Masa śmietanowo – kokosowa: Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie połączyć mikserem. Połączyć mieszając łyżką z ubitymi na sztywno białkami. Masę przełożyć na warstwę serową. Piec ok. 70 – 80 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Gdyby wierzch za bardzo się zrumienił, a ciasto było jeszcze surowe można przykryć folią aluminiową.
Porady
Najpierw przygotować sobie wszystkie ciasta bez piany, a dopiero na końcu gdy każde ciasto będzie gotowe ubić po kolei pianę z białek i połączyć z ciastami. Wtedy na pewno żadne z ciast nie opadnie.
Komentarze