Mako – sernik z zalewaną masą śmietanowo - kokosową

4.47 (150 ocen)

  • 3 godz.

Wykwintne, eleganckie i rozpływające się w ustach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Składniki ciasto:
    17 dag margaryny
    20 dag mąki pszennej
    10 dag cukru pudru
    3 żółtka
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    6 jajek
    150g cukru pudru
    400g sparzonego i zmielonego maku
    2 łyżki kawy mielonej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    2 łyżki miodu - dowolny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Kilka kropel aromatu migdałowego
    150g bakalii – orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki

    Masa serowa:
    500 g sera białego
    100 g masła
    200 g cukru pudru
    4 jajka
    1 łyżka mąki pszennej
    Budyń waniliowy
    Kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego

    Masa śmietanowo – kokosowa:
    3 białka
    100g kokosu
    500ml gęstej śmietany 18%
    100g cukru
    40g budyniu waniliowego bez cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Mako – sernik z zalewaną masą śmietanowo - kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać margarynę, posiekać nożem. Dołożyć pozostałe składniki i zarobić ciasto. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia.
  • 2. Masa makowa: Kawę, mąki, proszek, rodzynki, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać płynny miód, mak, aromat i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze sztywną ubitą pianą z białek. Przełożyć na kruche ciasto.
  • 3. Masa serowa: Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem na puch dodać roztopione masło i wszystko razem zmiksować. Następnie cały czas ucierając dodawać ser, aromat i mąkę wymieszaną z budyniem. Białka ubić na sztywno dodać do sera, delikatnie mieszając łyżką. Przelać na ciasto makowe
  • 4. Masa śmietanowo – kokosowa: Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie połączyć mikserem. Połączyć mieszając łyżką z ubitymi na sztywno białkami. Masę przełożyć na warstwę serową. Piec ok. 70 – 80 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Gdyby wierzch za bardzo się zrumienił, a ciasto było jeszcze surowe można przykryć folią aluminiową.

Porady

Najpierw przygotować sobie wszystkie ciasta bez piany, a dopiero na końcu gdy każde ciasto będzie gotowe ubić po kolei pianę z białek i połączyć z ciastami. Wtedy na pewno żadne z ciast nie opadnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak Sery Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować