Makiełki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Makiełki to tradycyjna wielkopolska potrawa wigilijna z maku, bakalii i lekkiego pieczywa lub klusek, niekiedy makaronu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kluski:

    1/2 kg mąki

    2 jajka

    1/2 szklanki zimnej wody

    sól

    Masa:

    1 szklanka maku

    1/2 szklanki cukru

    1/2 szklanki rodzynek

    3 łyżki skórki pomarańczowej

    5 suszonych moreli

Makiełki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak:

    Mak namoczyć i pozostawić na całą noc, następnie odcedzić i zmielić dwukrotnie. Do maku dodać cukier, sparzone wrzątkiem rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać.

    Kluski:

    Do przesianej mąki wbić jajka, dodać sól, wodę i zagnieć elastyczne ciasto , jeśli ciasto jest za lepkie dodać wody. Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Pozostawić, aby trochę podeschły. Pokroić w plastry, a następnie w grube paseczki. Ugotować w osolonej wodzie ( od wypłynięcia około 7 minut) odcedzić ( nie przelewać zimną wodą). Gorący połączyć z masą makową, udekorować suszonymi morelami i od razu podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy