Makiełki

0 (0 ocen)

To potrawa, która obowiązkowo zawsze znajduje się na naszym stole wigilijnym i jest robiona tylko raz w roku

Składniki:

  • Ciasto :
    - 500g mąki
    - woda ciepła ( ale nie gorąca) - około szklanki (250ml)
    - 1 płaska łyżeczka soli


    Masa makowa:

    - 500 g niebieskiego maku
    - 750ml wrzącego mleka
    - 200-250 ml miodu
    -150g rodzynek
    - 100 g orzechów no włoskich
    - jedno - dwa ubite białko
    - 150 g masła

Makiełki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak płuczemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około półgodziny. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy , po czym dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Orzechy drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i miód. Dodajemy do nich zmielony mak i smażymy przez około 15 minut co chwilę mieszając. Mieszamy z ubitymi białkami.
    Z podanych składników na ciasto ugniatamy jednolite i błyszczące ciasto. Odstawiamy na chwilę, żeby " odpoczęło: po czym dość cienko rozwałkowujemy. Szklanką lub jak w tym przypadku lejkiem wycinamy koła , na środek nakładamy łyżeczkę maku , zalepiamy i smażymy na rozgrzanym , głębokim tłuszczu na złoty kolor.
    Specjalistką od makiełek w mojej rodzinie jest moja mama , która robi je najlepiej na świecie i która wykonała makiełki widoczne na zdjęciu :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy