To potrawa, która obowiązkowo zawsze znajduje się na naszym stole wigilijnym i jest robiona tylko raz w roku
Składniki:
Ciasto :
- 500g mąki
- woda ciepła ( ale nie gorąca) - około szklanki (250ml)
- 1 płaska łyżeczka soli
Masa makowa:
- 500 g niebieskiego maku
- 750ml wrzącego mleka
- 200-250 ml miodu
-150g rodzynek
- 100 g orzechów no włoskich
- jedno - dwa ubite białko
- 150 g masła
1.Mak płuczemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około półgodziny. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy , po czym dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Orzechy drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i miód. Dodajemy do nich zmielony mak i smażymy przez około 15 minut co chwilę mieszając. Mieszamy z ubitymi białkami.
Z podanych składników na ciasto ugniatamy jednolite i błyszczące ciasto. Odstawiamy na chwilę, żeby " odpoczęło: po czym dość cienko rozwałkowujemy. Szklanką lub jak w tym przypadku lejkiem wycinamy koła , na środek nakładamy łyżeczkę maku , zalepiamy i smażymy na rozgrzanym , głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Specjalistką od makiełek w mojej rodzinie jest moja mama , która robi je najlepiej na świecie i która wykonała makiełki widoczne na zdjęciu :)
Komentarze