Makiełki

  • wyświetlono: 186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

mak

luna19
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

500 g maku
1 szkl. mleka
100 g miodu
daktyle
figi
skórka pomarańczowa
sok z cytryny
orzechy laskowe
aromat migdałowy
łyżka masła

kawałek pszennej słodkiej bułki
ok 1 szklanka mleka do namaczania
mandarynki
bakalie do przybrania

Sposób przygotowania przepisu:

Makiełki

  • 1. Mak namaczamy w przegotowanym mleku, najlepiej na noc, nadmiar odlewamy, mak mielimy przez maszynkę na drobnej siatce. Dodajemy do maku posiekane bakalie i miód. Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy mak do odpowiedniej konsystencji i odstawiamy do wystudzenia.
    Bułkę kroimy w kostkę i podsuszamy w piekarniku lub na suchej patelni, po czym zalewamy przegotowanym mlekiem.
    W salaterce układamy mak i bułkę na przemian, dekorujemy cząstkami mandarynek i bakaliami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makWigilia

Komentarze

Podobne przepisy

image-24raq32

Dodane przez: k_marysia

Domowa masa makowa

Pyszna i domowa, z dużą ilością...

Makowiec zawijany wg Magdy Gessler

Dodane przez: Beata07

Makowiec zawijany wg Magdy Gessler

Moja inspiracja na makowiec zawijany...

makagigi

Dodane przez: capri

Makagigi

Pierwszy opublikowany przepis na...

 Strucla makowa

Dodane przez: danusia19671

Strucla makowa

Na Świeta nie może zabraknać strucli...

makowiec

Dodane przez: Aninka88

STRUCLA Z MAKIEM

na świąteczny stół

Miodownik z orzechami

Dodane przez: dagita

Miodownik z orzechami

Pyszne ciasto miodowe z orzechami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE