Makiełki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

mak

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g maku
    1 szkl. mleka
    100 g miodu
    daktyle
    figi
    skórka pomarańczowa
    sok z cytryny
    orzechy laskowe
    aromat migdałowy
    łyżka masła

    kawałek pszennej słodkiej bułki
    ok 1 szklanka mleka do namaczania
    mandarynki
    bakalie do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makiełki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak namaczamy w przegotowanym mleku, najlepiej na noc, nadmiar odlewamy, mak mielimy przez maszynkę na drobnej siatce. Dodajemy do maku posiekane bakalie i miód. Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy mak do odpowiedniej konsystencji i odstawiamy do wystudzenia.
    Bułkę kroimy w kostkę i podsuszamy w piekarniku lub na suchej patelni, po czym zalewamy przegotowanym mlekiem.
    W salaterce układamy mak i bułkę na przemian, dekorujemy cząstkami mandarynek i bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować