Makaronowy omlet z pieczarkami i boczkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Pyszny sycący omlet, doskonale sprawdzi się w roli dania obiadowego. Świetny sposób na wykorzystanie resztki ugotowanego makaronu.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 jajka
    2-3 łyżki ugotowanego makaronu nitki lub innego drobnego
    5 małych plasterków boczku
    3 średnie brązowe pieczarki
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    1/2 łyżki masła klarowanego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet Jajko

Makaronowy omlet z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plasterki boczku obsmażamy na suchej patelni, zdejmujemy, przekrawamy na połowy. Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy w plastry. Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy 1/2 łyżki masła klarowanego, rozgrzewamy i obsmażamy plastry pieczarek z obu stron, lekko solimy i zdejmujemy z patelni.
  • 2. Jajka roztrzepujemy, dodając odrobinę soli i pieprzu. Wkładamy ugotowany makaron i mieszamy. Masę makaronowo-jajeczną wykładamy na tłuszcz pozostały po smażeniu pieczarek, na wierzchu układamy pieczarki i boczek, posypujemy szczypiorkiem, przykrywamy i smażymy na małym ogniu aż jajka się zetną.

Porady

Omlet najlepiej przygotować na patelni średniej wielkości. Jeśli chcemy przygotować danie dla dwóch osób, podwajamy ilość składników i smażymy omlet na dużej patelni, a usmażony dzielimy na dwie części.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować