Dla smakoszy makaronu, grzybów kurek i cukinii -pieczone kotleciki z makaronu z kurkami, cukinią ze śmietaną i świeżą natką, dobrze doprawione, muśnięte serem żółtym - smakują obłędnie.
25 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
200 g makaronu - u mnie tagiatelle
300 g świeżych grzybów kurek
kawałek młodej cukini
1 cebula
2 łyżki gęstej śmietany
100 g sera żółtego
2 małe jajka
pęczek dorodnej świeżej natki
2 łyżki drobno starego sera żółtego
2-3 łyżki mąki pszennej
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz
szczypta chili do smaku
oliwa do smażenia
Makaronowo śmietankowe placki z cukinią i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić, odstawić do wystudzenia.
Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki.
Na oliwie podsmażyć oczyszczone kurki wraz z cebulą , na koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinie.
Do makaronu dodać kurki z cebulka i cukinią , wbić jajka,dodać mąkę , dolać śmietanę i dorzucić posiekaną natkę, przyprawić do smaku wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać łyżką masę formując placki .Wierch każdego placka oprószyć drobno startym serem żółtym .
Piec w nagrzanym piekarniku przez 18-20 minut.
Podawać ciepłe z keksem gęstej śmietany,
smacznego.
Komentarze