Makaronowo śmietankowe placki z cukinią i kurkami

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dla smakoszy makaronu, grzybów kurek i cukinii -pieczone kotleciki z makaronu z kurkami, cukinią ze śmietaną i świeżą natką, dobrze doprawione, muśnięte serem żółtym - smakują obłędnie.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 g makaronu - u mnie tagiatelle
    300 g świeżych grzybów kurek
    kawałek młodej cukini
    1 cebula
    2 łyżki gęstej śmietany
    100 g sera żółtego
    2 małe jajka
    pęczek dorodnej świeżej natki
    2 łyżki drobno starego sera żółtego
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Sól himalajska do smaku
    Świeżo mielony czarny pieprz
    szczypta chili do smaku
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Makaronowo śmietankowe placki z cukinią i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić, odstawić do wystudzenia.
    Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki.
    Na oliwie podsmażyć oczyszczone kurki wraz z cebulą , na koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinie.
    Do makaronu dodać kurki z cebulka i cukinią , wbić jajka,dodać mąkę , dolać śmietanę i dorzucić posiekaną natkę, przyprawić do smaku wymieszać.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać łyżką masę formując placki .Wierch każdego placka oprószyć drobno startym serem żółtym .
    Piec w nagrzanym piekarniku przez 18-20 minut.
    Podawać ciepłe z keksem gęstej śmietany,
    smacznego.

Porady

Ser można dodać tez do masy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Cukinia Makaron Makaron tagliatelle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować