Makaronowe zapiekanki

0 (0 ocen)

Mini zapiekanki na makaronowym spodzie z wołowiną, pieczarkami i pikantną pierzynką z kukurydzy i sera.

Składniki:

  • Na 2 mini zapiekanki

    Składniki podstawowe z zestawu A:
    150g wołowego mięsa mielonego
    1/2 puszka kukurydzy
    4 duże pieczarki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    100g makaronu np. casarecce

    Składniki robocze:
    1 małe jajko
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    2 łyżki drobno startego żółtego sera
    papryka ostra w proszku

Makaronowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, mieszamy z łyżką startego sera, rozbełtanym jajkiem i przecierem. Wykładamy dno mini foremek.
    Mięso łączymy z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, wykładamy na makaron. Pieczarki kroimy w talarki i układamy rozetkę.
    Kukurydzę miksujemy, mieszamy z łyżką startego sera i rozsmarowujemy na pieczarkach. Posypujemy delikatnie ostrą papryką. Zapiekamy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy