Makaronowe szaleństwo z cukinią i szafranem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Proste i tyleż pyszne danie. Zachwyci każdego.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szafran (pręciki): 1 szczypta
    - makaron (Conchiglie): 200 gramów
    - cebula, posiekana: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek lub olej: 1 łyżka
    - cukinia zielona młoda: 1 sztuka
    - parmezan starty: 1 szklanka
    - tymianek najleppiej świeży lub suszony: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaronowe szaleństwo z cukinią i szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szafran zalać 1/4 szklanki ciepłej wody i odstawić.
  • 2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • 3. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i posolić. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić cebulę, następnie dodać cukinię pokrojoną w wąskie plasterki. Lekko posolić i dusić razem aż cukinia zmięknie i bardzo delikatnie się zrumieni, przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Można podlać odrobiną wody, gdyby cukinia chciała się przypalić, lub też na trochę przykryć patelnię aby zwiększyć ilość soku na patelni.
  • 4. Dodać szafran wraz z wodą, pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek oraz tymianek, zagotować.
  • 5. Makaron dokładnie odcedzić i dodać do cukinii, wymieszać. Posypać tartym Parmezanem, lekko przemieszać, doprawić ewentualnie solą oraz przełożyć do ogrzanych głębokich talerzy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować