Makaronowe sezamki

0 (0 ocen)

Deser, który smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sezamki są na tyle sycące, że można je podać jako słodki obiad.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu (zestaw b):
    250 g makaronu spaghetti
    250 g twarogu tłustego
    3 jajka

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    8 łyżek sezamu

    Składniki robocze:
    2 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
    1 łyżka przyprawy do piernika
    olej do natłuszczenia papieru

    Do dekoracji:
    morwy z kompotu
    śmietana z cukrem

Makaronowe sezamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaronowe sezamki 1. Makaron połamać (u mnie odpowiednia długość na 3) i ugotować al dente. Twaróg zmielić, dodać jajka, miód, cukier, przyprawę do piernika i sezam - wymieszać. Następnie dołożyć makaron i całość dokładnie wymieszać.
  • Makaronowe sezamki 2. Blachę (40 x 27) wyłożyć papierem do pieczenia natłuszczonym olejem. Z przygotowanej masy uformować 9 kopczyków.
  • Makaronowe sezamki 3. Piec 25 min (200 st. C).
    Podawać na ciepło lub na zimno. Dobrym dodatkiem jest śmietana z cukrem i owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy