Makaronowe rurki nadziewane mięsem

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Dość syte danie.Dla smakoszy lubiących makaron w każdej postaci.

  • 60 min

Składniki:

  • makaron cannelloni (duże rurki w opak. jest ok. 23 szt.)
    ok. 50 dag mięsa mielonego
    majeranek
    1,5 łyżki bułki tartej
    jajko
    sól
    pieprz
    szczypta przyprawy do mięsa mielonego
    ser topiony w plastrach

    SOS:
    kostka mięsna
    1,5 łyżki śmietany 12 %
    1,5 łyżki mąki
    suszona natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaronowe rurki nadziewane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przyprawić majerankiem, solą, pieprzem, przyprawą do mielonego, dodać jajko. Bułkę tartą namoczyć wodą (wody ma być tyle aby bułka tarta była lekko zwilżona) po czym dodać do mięsa. Wszystko wymieszać. Rurki faszerować mięsem mielonym i układać w naczyniu żaroodpornym.

    SOS:
    Do garnka wlać ok. 1,5 szkl. wody,zagotować. Jak się zacznie gotować wrzucić kostkę, można przyprawić wg gustu. Zagęścić mąką. Dodać śmietanę. Chwilę pogotawać na małym ogniu. Dodać suszoną natkę pietruszki.

    Tym sosem zalać rurki w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w piekarniku, w 180 st. Celsjusza ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i położyć na wierzch ser topiony i ponownie zapiekać 10 min. SMACZNEGO!!! ;)

Porady

Moja szwagierka podsmaża troszkę mięso mielone. To już zależy od gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować