Lekkie, bardzo smaczne danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno :)
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
7-9 płatów makaronu lasagne
200 g pieczarek
3 łyżki śmietany 18 proc.
3 łyżki jogurtu naturalnego
200 g świeżego szpinaku
200 g startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
masło do posmarowania formy
olej do smażenia
Makaronowe ruloniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie (można dać łyżkę oleju i mieszać, żeby makaron się nie skleił). Odcedzić, rozłożyć obok siebie.
2.Szpinak odparować na suchej patelni z jednym ząbkiem, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz gałki muszkatołowej. Zdjąć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażyć do zrumienienia.
3.Każdy płat makaronu posmarować śmietaną wymieszaną z jogurtem i przeciśniętym przez praskę pozostałym czosnkiem. Na śmietanie rozłożyć szpinak, a następnie pieczarki i zwinąć w ruloniki. Każdy rulonik przeciąć na pół.
4.Spód naczynia do zapiekania wysmarować masłem, poukładać makaronowe ruloniki i po wierzchu posypać startym, żółtym serem. Zapiekać ok.15 minut w 180 st.
Komentarze