Makaronowe ruloniki ze szpinakiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lekkie, bardzo smaczne danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno :)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7-9 płatów makaronu lasagne
    200 g pieczarek
    3 łyżki śmietany 18 proc.
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    200 g świeżego szpinaku
    200 g startego żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    masło do posmarowania formy
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaronowe ruloniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie (można dać łyżkę oleju i mieszać, żeby makaron się nie skleił). Odcedzić, rozłożyć obok siebie.
  • Makaronowe ruloniki ze szpinakiem i pieczarkami 2. Szpinak odparować na suchej patelni z jednym ząbkiem, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz gałki muszkatołowej. Zdjąć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażyć do zrumienienia.
  • Makaronowe ruloniki ze szpinakiem i pieczarkami 3. Każdy płat makaronu posmarować śmietaną wymieszaną z jogurtem i przeciśniętym przez praskę pozostałym czosnkiem. Na śmietanie rozłożyć szpinak, a następnie pieczarki i zwinąć w ruloniki. Każdy rulonik przeciąć na pół.
  • 4. Spód naczynia do zapiekania wysmarować masłem, poukładać makaronowe ruloniki i po wierzchu posypać startym, żółtym serem. Zapiekać ok.15 minut w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron Pieczarki Szpinak Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować