Makaronowe muszle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie żaroodporne o średnicy 24cm, 20 muszli
Ugotować makaronowe muszle według instrukcji na opakowaniu i przelać zimną wodą.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone przyprawić do smaku: solą, paprykami słodką i ostrą, chilli, ziołami. Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego zeszklić cebulę, dodać czosnek i mięso. Dokładnie wymieszać i smażyć ok. 10 min, co chwilę mieszając. Pozostawić do przestygnięcia W naczyniu żaroodpornym wymieszać przecier pomidorowy ( ilość w zależności od wielkości naczynia,u mnie 250g ) z solą, pieprzem, szczyptą cukru, ziołami prowansalskimi. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę dodać do mięsnego farszu. Muszle nadziać farszem, ułożyć w naczyniu. Na koniec posypać resztą sera.
Piec w naczyniu przykrytym, z termoobiegiem 180* ok. 15min. Następnie na 10min zdjąć pokrywkę do zrumienienia sera.
Porady
Mięso mielone można wymienić według upodobań, przecier pomidorowy na passatę pomidorową, a ser wymienić na goudę.
Komentarze