Makaronowe muszle

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym, zapiekane z serem.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron duże muszle, mięso mielone z łopatki wieprzowej, 2 średnie cebule, 1 ząbek czosnku, przecier pomidorowy 500g, przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra,cukier,chilli. Pomidory cherry, 1 kulka mozzarelli, olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Makaronowe muszle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaronowe muszle 1. Naczynie żaroodporne o średnicy 24cm, 20 muszli

    Ugotować makaronowe muszle według instrukcji na opakowaniu i przelać zimną wodą.
    Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone przyprawić do smaku: solą, paprykami słodką i ostrą, chilli, ziołami. Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego zeszklić cebulę, dodać czosnek i mięso. Dokładnie wymieszać i smażyć ok. 10 min, co chwilę mieszając. Pozostawić do przestygnięcia W naczyniu żaroodpornym wymieszać przecier pomidorowy ( ilość w zależności od wielkości naczynia,u mnie 250g ) z solą, pieprzem, szczyptą cukru, ziołami prowansalskimi. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę dodać do mięsnego farszu. Muszle nadziać farszem, ułożyć w naczyniu. Na koniec posypać resztą sera.

    Piec w naczyniu przykrytym, z termoobiegiem 180* ok. 15min. Następnie na 10min zdjąć pokrywkę do zrumienienia sera.

Porady

Mięso mielone można wymienić według upodobań, przecier pomidorowy na passatę pomidorową, a ser wymienić na goudę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować