makaronowe mufinki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Znane danie w interesującej formie, mufinkowe porcje zapiekanki makaronowej.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron kolanka: 100 gramów
    - duży pomidor: 1 sztuka
    - pieczarki małe: 150 gramów
    - SZLOTKA: 2 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - olej: 3 łyżki
    - świeża bazylia - posiekane liście: 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - szynka gotowana: 100 gramów
    - śmietana: 200 gramów
    - ser żółty stary: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Przystawki

Makaronowe mufinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw gotujemy makaron al dente.
  • 2. Szalotkę kroimy w piórka, czosnek siekamy i szklimy razem na oleju. Pieczarki obieramy, pokroimy w ósemki i dodajemy na patelnię. Pomidor kroimy w drobną kostkę - dodajemy na patelnię. Dusimy chwilę, aby sos odparował. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Jak makaron się ugotuje dodajemy do niego przygotowany sos, pokrojoną w kostkę szynkę, bazylię i mieszamy. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą farmy na mufinki.
  • makaronowe mufinki 4. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z jajkami. Wylewamy do mufinków. Mufinki posypujemy tartym żółtym serem. Formę wstawiamy do piekarnika na 30 min., temp. 180 st. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować