Niebo w gębie :) Moja córka Wiktoria nie mogła się od nich oderwać :)
2 godz.
Składniki:
400 g makaronu nitki cienkiego jak do rosołu
20 dag kiełbasy żywieckiej cienko pokrojonej
1 mała zielona papryka
1 kulka mozarelli
200 g kwaśnej śmietany 18 %
5 jajek
1 koncentrat pomidorowy (ja użyłam Madero z Biedronki)
1 średnia cukinia
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
olej do smażenia
Makaronowe muffiny z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, pokroić na cienkie plasterki (ja użyłam szatkownicy) i przesmażyć na rozgrzanym oleju.
2.Makaron ugotować na pół miękko. Odcedzić , dać do miski. Paprykę i mozarellę pokroić w mniejszą kostkę i wrzucić do makaronu. Wbić całe jajka, dodać śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i przyprawa uniwersalna. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
3.Przesmażoną cukinią obłożyć boki foremek (najlepiej silikonowych) i w środek nakłądać łyżką farsz z makaronu. Na srodku każdej muffinki układać różyczkę z kiełbasy żywieckiej.
4.5 plasterków kiełbasy nałożyć na siebie.
5.Następnie zwinąć do środka plasterki w rulonik.
6.Przeciąć w połowie.
7.Różyczki układać przeciętą stroną na każdej muffince. Piec 45 minut w 180 st C.
Komentarze