Makaronowe koszyczki z ricottą i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Fajna przekąska na imprezę i rodzinne przyjęcie!

  • 30 min

Składniki:

  • 8 szt )
    * makaron lasagne - 4 szt
    * szpinak świeży - 200 g
    * ricotta - 100 g
    * czosnek - 2 ząbki
    * sól
    * pieprz
    * gałka muszkatałowa
    * oliwa
    * olej do głębokiego smażenia
    * sos czosnkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy

Makaronowe koszyczki z ricottą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KOSZYCZKI:

    Makaron lasagne gotujemy przez ok. 5 minut w osolonej wodzie.

    Odcedzamy / przelewamy zimną wodą.

    W wąskim rondelku rozgrzewamy oleju.

    Płaty lasagne kroimy na 2 części.

    Pojedynczo umieszczamy w chochelce / chochli / łyżce wazowej ( u nie mówimy chochelka ) i dociskamy łyżką drewnianą.

    Tak dociśnięte wkładamy do rozgrzanego oleju i trzymamy kilka minut – w tym czasie koszyczek lekko się zrumieni i utworzy zaokrąglony kształt.

    Odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia.

    Robimy tak samo z resztą makaronu.

    FARSZ:

    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.

    Dodajemy oczyszczony i przesiekany szpinak , a następnie 2 posiekany ząbki czosnku.

    Przesmażamy kilka minut , a następnie doprawiamy solą , odrobiną pieprzu i gałki muszkatałowej.

    Lekko ostudzony mieszamy dokładnie w roztartym serkiem ricotta.

    W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    CAŁOŚĆ:

    Przygotowane makaronowe koszyczki napełniamy farszem szpinakowym.

    Przed podaniem polewamy sosem czosnkowym.

    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron Ricotta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować