Makaronowe koszyczki z mięsem i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne zapiekanki z makaronem i mięsem,polecam takie kolorowe,smaczne i apetyczne koszyczki.

  • 60 min

Składniki:

  • 150 g kolorowego makaronu rurki
    100 g mięsa mielonego wieprzowego
    100 g fileta z indyka
    150 g żółtego sera
    2 łyżki startej mozzarelli
    2 łyżki pasty pomidorowej lub przecieru
    2 pomidorki koktajlowe
    cebula
    świeża bazylia(według uznania)
    sól
    pieprz
    olej
    ponadto:
    foremki do tartaletek
    folia aluminiowa
    nic kuchenna
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Makaronowe koszyczki z mięsem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekaj,mięso z indyka pokrój w drobna kostkę.
    Mięso wieprzowe i drobiowe przesmaż na oleju,dodaj cebulę,posiekaną bazylię oraz pastę pomidorową,wszystko razem podduś.
    Zdejmij z ognia,odstaw do przestudzenia.
  • 2. Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie,zahartuj zimną wodą i odcedź.
    Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach,pomidorki pokrój na plasterki.
  • 3. foremki na tartaletki wysmaruj masłem i wyłóż folia aluminiową,tak aby troszkę wystawała ponad brzegi foremek.
    Następnie brzegi foremek wypełnij pionowo ułożonym kolorami makaronem,dno wypełnij połową startego sera.
    Resztę sera wymieszaj z podsmażonym mięsem,i wypełnij nim środek koszyczków,na górze połóż plasterek pomidora i posyp mozzarellą.
    Gotowe koszyczki obwiąż wkoło nicią kuchenną.
    Zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Po wyjęciu z piekarnika usuń nici i udekoruj szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować