Makaronowe koszyczki z mięsem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno posiekaj,mięso z indyka pokrój w drobna kostkę.
Mięso wieprzowe i drobiowe przesmaż na oleju,dodaj cebulę,posiekaną bazylię oraz pastę pomidorową,wszystko razem podduś.
Zdejmij z ognia,odstaw do przestudzenia.
2.Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie,zahartuj zimną wodą i odcedź.
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach,pomidorki pokrój na plasterki.
3.foremki na tartaletki wysmaruj masłem i wyłóż folia aluminiową,tak aby troszkę wystawała ponad brzegi foremek.
Następnie brzegi foremek wypełnij pionowo ułożonym kolorami makaronem,dno wypełnij połową startego sera.
Resztę sera wymieszaj z podsmażonym mięsem,i wypełnij nim środek koszyczków,na górze połóż plasterek pomidora i posyp mozzarellą.
Gotowe koszyczki obwiąż wkoło nicią kuchenną.
Zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika usuń nici i udekoruj szczypiorkiem.
Komentarze