Makaronowe gniazda z jajkiem

4.5 (161 ocen)

  • 20 min

Na śniadanie, obiad i kolację. Smaczne z sałatką.

  • 20 min

Składniki:

  • makaron typu gniazda
    nieduże jajka (1 na 1 gniazdo)
    tarty parmezan
    sól, pieprz,
    masło

Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Makaronowe gniazda z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W duzym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum i delikatnie włożyć gniazda. Pogotować je 3-4 minuty po czym łyżką cedzakową delikatnie wyjąć. Poczekać aż nadmiar wody z nich wykapie i przełożyć na patelnię z roztopionym masłem.
  • 2. Jajka wybić do filiżanki. Do środka każdego gniazda włożyć po żółtku i tyle białka by nie wylało się poza gniazda. (resztę białka można zamrozić) Posolić, popieprzyć, przykryć pokrywką i dusić chwilkę. Co jakiś czas polewać żółtko masłem w którym wszystko się dusi.
  • 3. Usadzone jajka w makaronowych gniazdach wyjąć na talerze i posypać tartym parmezanem. Ozdobić bazylią i kolendrą. Podawać z surówkami lub sałatkami.

Porady

Zamiast parmezanu jajko można posypać szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować