Makaronowe gniazda z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W duzym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum i delikatnie włożyć gniazda. Pogotować je 3-4 minuty po czym łyżką cedzakową delikatnie wyjąć. Poczekać aż nadmiar wody z nich wykapie i przełożyć na patelnię z roztopionym masłem.
2.Jajka wybić do filiżanki. Do środka każdego gniazda włożyć po żółtku i tyle białka by nie wylało się poza gniazda. (resztę białka można zamrozić) Posolić, popieprzyć, przykryć pokrywką i dusić chwilkę. Co jakiś czas polewać żółtko masłem w którym wszystko się dusi.
3.Usadzone jajka w makaronowych gniazdach wyjąć na talerze i posypać tartym parmezanem. Ozdobić bazylią i kolendrą. Podawać z surówkami lub sałatkami.
Porady
Zamiast parmezanu jajko można posypać szczypiorkiem.
Komentarze