Makaronowa zapiekanka z kalerosse

0 (0 ocen)

Ostatnio na obiad przygotowałam zapiekankę z makaronem, indykiem oraz karelosse, jest to nowe bardzo smacze warzywo które od niedawna jest uprawiane w Polsce, jest to połączenie jarmużu z brukselką. Zapiekanka dzięki karellose nabrała odpowiedniego smaku, moi domownikom bardzo smakowała.

Składniki:

  • 300 gram makaronu
    300 gram piersi z indyka
    100 gram karelosse
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    200 gram sera żółtego
    Przyprawa do indyka
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia

Makaronowa zapiekanka z kalerosse - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawa do indyka, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski. Karelosse kroimy na pół, wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekanka podajemy polaną ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy