makaronowa zapiekanka z drobiowymi pulpetami

0 (0 ocen)

tak szybko znikła z talerzy ,że nie zdążyłam zrobić końcowego zdjęcia

Składniki:

  • pulpety:
    mała pierś z kurczaka
    trochę bułki tartej
    małe jajko
    sól i pieprz
    olej

    250gr ulubionego makaronu
    gotowa mrożonka warzywna (ja miałam 7 składnikową 400gr)
    śmietana 18% 4 duże czubate łyżki
    2 jaja
    kostka rosołowa
    posiekana natka pietruszki
    zółty ser



Makaronowa zapiekanka z drobiowymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pierś zmielić w maszynce, dodać resztę składników, formować małe pulpety i smażyć chwilę na rozgrzanym oleju z każdej strony.

    makaron ugotować al dente i odcedzić

    mieszankę warzywną podsmażyć na patelni ok 5 minut

    wszystko razem wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

    kostkę rozpuścić w szk wody, do śmietany dolać ten rozpuszczony wywar, wymieszać , dodać jaja i dokładnie wymieszać. Powinno być ok 400-500ml płynu(można dodać jeszcze trochę wody). dodać natkę. wlać do naczynia żaroodpornego.

    piec ok 30 min w 200st, pod koniec posypać startym serem




Porady

zapiekanka najlepiej smakuje od razu po upieczeniu, należy sprawdzać podczas pieczenia czy warzywa są miękkie, jeśli nie można wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim zapiekankę na kilka minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy