MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Zapiekanka jest bardzo pracochłonna, ale jej niepowtarzalny smak wynagradza trudy jej przygotowania.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bakłażan: 1 sztuka
    - Oliwa z oliwek extra virgin: 5 łyżek
    - masło (zimne): 60 gramów
    - mąka przszenna: 2 łyżki
    - mleko 1,5%: 300 mililitrów
    - rama creamfine: 150 mililitrów
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - sól , pieprz: 2 szczypty
    - tarty parmezam: 150 gramów
    - makaron uszka: 250 gramów
    SOS MIęSNY::
    - oliwa z oliwek Extra Vergin: 2 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - łodygi selera naciowego: 2 sztuki
    - mielona wołowina: 300 gramów
    - Koncentrat pomodorowy: 3 łyżki
    - suszone pomidory w olej: 150 gramów
    - suszone oregano: 1 łyżka
    - ocet winny: 1 łyżka
    - bulion z drobiu: 150 mililitrów
    - sól , pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Makaronowa zapiekanka z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w paski, seler naciowy opłukać i pokroić w plasterki, suszone pomidory osączyć i posiekać. Oliwe rozgrzać na średnim ogniu na patelni, przez 3 minuty dusić cebulę i seler, aż paski cebuli się lekko zeszklą. Dodać mielone mięso i zrumienić, stale mieszając. Dołożyć koncentrat pomidorowy, suszone pomidory, oregano, wlać ocet winny i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować i podgrzewać pod przykryciem przez 20 min. W razie potrzeby ponownie doprawić.

    Plastry bakłażana ułożyć na sicie, posypać solą i zostawić na 45 minut. Potem spłukać zimną wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym.

    Około 4 łyżki oliwy rozgrzać na patelni. Podsmażyć plastry bakłażana z każdej strony na złoto przez około 4 minuty. Wyjąć z patelni i osączyć na ręczniku papierowym.

    W osolonej wodzie ugotować al dente makaron z 1 łyżką oliwy z oliwek ( 10-13 minut). Odlać wodę i z powrotem umieścić w garnku. Przykryć i trzymać w cieple.

    W rondlu roztopić masło i rozprowadzić mąkę, podgrzewać 1 minutę. Stopniowo wlewać mleko, potem rama creamfine i bulion, cały czas mieszając. Doprawić muszkatem, solą i pieprzem. Zagotować i podgrzewać przez 5 minut. Dodać 50 g tartego parmezanu i zdjąć z ognia. Połowę sosu wylać na makaron i zamieszać. Resztę sosu zostawić na potem.

    Natłuścić formę dla zapiekanek, umieścić w niej połowę makaronu i połowę sosu mięsnego. Przykryć sos warstwą bakłażanów. Powtarzać te czynności i układać kolejne warstwy. Ostatnią warstwą powinny być bakłażany. Na końcu polać wszystko resztą sosu serowego. Posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C na 25 minut. Wierzch powinien się zrumienić. Podawać na gorąco z różnymi sałatami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować