Makaronowa zapiekanka

0 (0 ocen)

Bardzo pyszna i łatwa w wykonaniu zapiekanka. Wszystkim bardzo smakuje.

Składniki:

  • 40 dag makaronu
    1 cebula
    50 dag pieczarek
    15 dag wędzonego boczku
    10dag kiełbasy
    2 łyżki masła
    200ml śmietany 18%
    10 dag żółtego sera
    1 jajko
    ząbek czosnku
    przyprawy: sól, pieprz itd

Makaronowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Makaron ugotuj, odcedź. Kiełbaskę pokrój w plasterki a boczek w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na maśle razem z kiełbasą i boczkiem. Przypraw posiekanym czosnkiem i przyprawami.
    Pieczarki obierz, pokrój w pasterki i podsmaż na drugiej patelni. Ser żółty zetrzyj na tarce.
    Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Na dno wyłóż makaron, następnie zawartość patelni z kiełbaską, na to pieczarki a na to starty żółty ser.
    Do śmietany dodaj rozmącone jako, wymieszaj i zalej tym zapiekankę. Przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i zapiekaj przez ok. 15-20minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy