Czasem są dni kiedy nie mamy ochoty na tradycyjny obiad. Wtedy świetnie sprawdzi się taka sycąca sałatka, która kusi świeżymi warzywami i soczystymi kawałkami kurczaka curry.
40 min
Składniki:
-1 podwójny filet z kurczaka
-1/2 puszki kukurydzy
-1 średnia cebula biała
-1 papryka czerwona
-1 pęczek szczypiorku
-12 pomidorków cherry
-150 g ugotowanego makaronu (u mnie kolanka)
-2 płaskie łyżeczki curry
-2 łyżeczki majonezu
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-sól i pieprz
-oliwa do smażenia
Makaronowa wariacja z kurczakiem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, posypujemy solą, pieprzem i curry. Dokładnie nacieramy przyprawami. Odstawiamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie podsmażamy na oliwie przez około 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2.Gdy kurczak się studzi przygotowujemy warzywa: cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, pomidorki przekrawamy na połowy, a szczypiorek drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie warzywa oraz makaron wrzucamy do miski.
3.Dodajemy odsączonego z tłuszczu zimnego kurczaka. Dokładnie mieszamy. Majonez rozprowadzamy w jogurcie aby nie było grudek, zalewamy sałatkę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Porady
Makaron do sałatki powinien być ugotowany al'dente.
Komentarze