Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią

0 (0 ocen)

Lekkie danie na obiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawy

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    pół opakowania makaronu z mąki razowej
    3 garści świeżego szpinaku
    pół małej cukinii
    pół kostki sera typu bałkańskiego albo feta
    3 łyżki ziaren słonecznika
    kilka pomidorków koktajlowych
    pół papryki czerwonej
    1 duża cebula
    1 łyżka masła
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    olej

    składniki na sos:
    2 łyżki miodu
    1 łyżka musztardy
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka makaronowa

Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy patelnię grillową (albo zwykłą), smarujemy powierzchnie patelni cienką warstwą oleju. Makaron gotujemy al dente i następnie wystudzamy. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron. W rondelku podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w piórka.
  • 2. Szpinak myjemy i osuszamy, paprykę kroimy w paseczki, pomidorki przekrawamy na połówki, ser kroimy w kostkę. Następnie na półmisku układamy szpinak, makaron, warzywa, ser.
  • 3. Sos: do garnuszka dodajemy miód oraz musztardę, następnie powoli wtłaczamy oliwę, energicznie mieszając. Dodajemy sól i pieprz i sos gotowy.

    sałatkę polewamy sosem oraz posypujemy słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Feta Makaron Sałata Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować