Lekkie danie na obiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawy
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
pół opakowania makaronu z mąki razowej
3 garści świeżego szpinaku
pół małej cukinii
pół kostki sera typu bałkańskiego albo feta
3 łyżki ziaren słonecznika
kilka pomidorków koktajlowych
pół papryki czerwonej
1 duża cebula
1 łyżka masła
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej
składniki na sos:
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzewamy patelnię grillową (albo zwykłą), smarujemy powierzchnie patelni cienką warstwą oleju. Makaron gotujemy al dente i następnie wystudzamy. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron. W rondelku podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w piórka.
2.Szpinak myjemy i osuszamy, paprykę kroimy w paseczki, pomidorki przekrawamy na połówki, ser kroimy w kostkę. Następnie na półmisku układamy szpinak, makaron, warzywa, ser.
3.Sos: do garnuszka dodajemy miód oraz musztardę, następnie powoli wtłaczamy oliwę, energicznie mieszając. Dodajemy sól i pieprz i sos gotowy.
sałatkę polewamy sosem oraz posypujemy słonecznikiem.
Komentarze