ok. 150 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty),
2 małe jajka na twardo,
duży pomidor,
pół dużego ogórka,
puszka tuńczyka w kawałkach,
1-2 łodygi selera naciowego,
mały pęczek szczypiorku,
mały pęczek koperku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
sok z cytryny (do smaku),
kilka łyżek oliwy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka lub/i ostra papryka, granulowany czosnek
Makaronowa sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente, ostudzić. Jajka i warzywa pokroić w małą kostkę (pozbywając się pestek z pomidora i ogórka). Odsączyć tuńczyka..Połączyć wszystkie składniki z rozdrobnionym tuńczykiem, dodać posiekane zioła, przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Sałatka będzie najsmaczniejsza w temperaturze pokojowej.
Komentarze