Makaronowa sałatka z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Idealna na pyszną, zdrową kolację,

  • 25 min

Składniki:

  • ok. 150 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty),
    2 małe jajka na twardo,
    duży pomidor,
    pół dużego ogórka,
    puszka tuńczyka w kawałkach,
    1-2 łodygi selera naciowego,
    mały pęczek szczypiorku,
    mały pęczek koperku,
    kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
    sok z cytryny (do smaku),
    kilka łyżek oliwy,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka lub/i ostra papryka, granulowany czosnek

Makaronowa sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente, ostudzić. Jajka i warzywa pokroić w małą kostkę (pozbywając się pestek z pomidora i ogórka). Odsączyć tuńczyka..Połączyć wszystkie składniki z rozdrobnionym tuńczykiem, dodać posiekane zioła, przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Sałatka będzie najsmaczniejsza w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy