Makaronowa sałatka z krewetkami w panierce orzechowej

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Krewetki w chrupiącej panierce, granat który jest uważany za jeden z afrodyzjaków i makaron w kształcie serduszek to elementy lekkiej i smacznej sałatki, która jest idealna na walentynkową kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • - 200 g ugotowanych i obranych krewetek
    - około 250-300 g makaronu w kształcie serc lub innego
    - 1/2 długiego ogórka pokrojonego w kostkę
    - ziarenka z 1/2 owocu granatu
    - 3 garści orzechów włoskich rozdrobnionych blenderem
    - 2 garści liści bazylii porwanych na mniejsze kawałki
    - 1 jajko
    - 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - sok wyciśnięty z połowy limonki
    - 2 łyżki oliwy czosnkowej
    - oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Makaronowa sałatka z krewetkami w panierce orzechowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Krewetki obtaczamy w mące wymieszanej z czosnkiem niedźwiedzim, następnie maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w rozdrobnionych orzechach włoskich. Smażymy je na oliwie na rozgrzanej patelni przez około 1-2 minuty. Ugotowany makaron, mieszamy z ogórkiem, ziarnami granatu i porwanymi listkami bazylii. Całość skrapiamy czosnkową oliwą, sokiem z limonki , doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować