To pomysł na pyszną sałatkę a przy tym tzw. "czyszczenie lodówki" bo zawsze jakieś różne końcówki produktów nam zostaje więc czemu by nie połączyć ich razem, przy okazji nie marnujemy i nie wyrzucamy a NOWA sałatka nam powstanie.
25 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
150 g dowolnego ugotowanego makaronu
2 łyżki kukurydzy konserwowej
2 kawałki marynowanej papryki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 ogórek gruntowy
1 łyżka pasty pietruszkowej
sól, pieprz
1 łyżka mieszanki TRIO Seeds - czarny sezam, biały sezam oraz złote siemię lniane
1 łyżeczka oleju z Nasion Chia
kawałek sera pleśniowego
pasta pietruszkowa:
2 solidne garście zielonej natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku ( w zależności od upodobań )
solidna szczypta soli
ok. 50 ml oleju / oliwy z oliwek
oraz odrobina oleju / oliwy z oliwek na zalanie wierzchu pasty
Makaronowa sałatka rozmaitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pietruszkę i pozostałe składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką papkę i gotowe. Przekładamy do wyparzonego słoiczka a wierzch zalewamy olejem / oliwą - wtedy dłużej możemy taką pastę przechowywać 3-4 tyg.
2.Do ugotowanego makaronu dodajemy pastę pietruszkową, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w kostkę ale nie obranego ogórka, pokrojonego lub pokruszonego sera pleśniowego, kukurydzę, tuńczyka z puszki, łyżkę mieszanki nasion, sól, pieprz oraz olej z nasion chia. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz.
Komentarze